Cafeteria érdekességek

A béren felüli juttatásokhoz, cafeteria rendszerek bevezetéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódó információk, érdekességek, különlegességek, amik a hasonló témával foglalkozó oldalakon talán nem elérhetőek. Apróságnak tűnő eljárások, amikkel jelentős költségeket, adminisztrációs időt, energiát takaríthatunk meg.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Linkblog

Cafeteria 2012 - változások

2011.11.22. 15:27 | BWayne | 3 komment

Címkék: kártya pihenő szakértő változás cafeteria erzsébet adó trend 2012 utalvány széchenyi

 

Cafeteria változások - 2012  www.instantcafeteria.hu
 
 
 
Étkezési támogatás - Fogyasztásra kész élelmiszer - "Hideg étkezés": 5000 Ft/hó, 60 000 Ft/év   -    a Nemzeti Üdülési Szolgálat által kibocsátott Erzsébet utalványon
 

Étkezési Támogatás - Munkáltató telephelyén lévő étkezdében: 12 500 Ft/hó,150 000 Ft/év  -    Munkáltató vagy az üzemeltető által kibocsátott papír vagy elektronikus utalvány formájában (pl. munkavállaló belépőkártyája)

Egy hónapon belül vagy a hideg étkezési (max. 5000 Ft), vagy a munkahelyi meleg étkezési támogatás (max. 12 500 Ft) vehető igénybe!              Figyelem, változott a szabályozás. Megengedi a párhuzamos igénybevételt is!!!!!

Étkezési Támogatás - Vendéglátóhelyi étkezés, beleértve akár a munkahelyi étkeztetést is - SZÉP kártyán: 150 000 Ft / év

Szálláshely szolgáltatásra igénybe vehető juttatás - SZÉP kártyán: 225 000 Ft/év

Szabadidős szolgáltatások - SZÉP kártyán: 75 000 Ft/év

Internet támogatás: megszűnik
----------------------------------------------------------------------------------- 
A törvény alapján NEM változik:
 
Önkéntes Egészségpénztári Munkáltatói hozzájárulás: minimálbér 30 %
 
Önkéntes Nyugdíjpénztári Munkáltatói hozzájárulás: minimálbér 50 %
 
Beiskolázási támogatás, gyermekenként: minimálbér 30 %
 
Munkába járás támogatása (kötelezőn felüli rész)
 
Helyi közlekedés támogatása
 
Iskolarendszerű képzés támogatása
 
Az értékhatárok:

A juttatások kedvező adózású értékhatára összesen évi 500 000 Ft személyenként. A kedvező adózású értékhatárt a munkanapok arányában kell figyelembe venni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkaviszony megszűnésekor, vagy akár az év végén, a juttatónál munkaviszonyban töltött napok száma alapján kell elszámolni a juttatások után megfizetendő adókat és közterheket.
 
Az 500 000 Ft időarányos része feletti juttatást "egyes meghatározott juttatás" kategóriába sorolja, ami után a juttatás 1,19 szeresére kell megfizetni 16% SZJA-t, és 27% EHO-t.
 
Az 500 000 Ft időarányos részén belüli juttatás után a juttatás 1,19 szeresére kell megfizetni 16% SZJA-t, és 10% EHO-t.
 
NAV állásfoglalás alapján a közterhek megfizetése minden esetben a munkáltatót terheli.
 
 
A belső étkezést hogyan fogom biztosítani? Érdemes-e felkészítenem a vállalati étkezdét a SZÉP kártya elfogadására?
 
 
Természetesen rendszerünk külön tudja kezelni az étkezési támogatások lehetőségeit.
 
A munkahelyi étkeztetésnek minősülő szolgáltatásnál a munkáltató vagy az étkezőhelyet üzemeltető által kibocsátott utalványt vagy elektronikus adathordozót lehet felhasználni legfeljebb havi 12 500 Ft értékig.
 
A dolgozók számára előnyös lehet, ha a meleg étkezés SZÉP kártya feltöltést nem csak vendéglőkben, hanem a munkahelyen is fel tudják használni, míg a hideg utalvánnyal az üzletekben vásárolhatnak.
 
SZÉP kártyán biztosított mindhárom juttatás esetében a más juttatótól származó bevétel is beleszámít az éves keretbe, tehát erről a munkavállalóknak nyilatkozniuk kell.
 
Hideg étkezési támogatás
 
A törvény változása alapján 2012 októberére várható egy, a hideg étkezési utalványokat egységesen kezelő, kibocsátó utalványforgalmazó bekapcsolódása. Az új utalványforgalmazót kormámyrendeletben fogják meghatározni.
A fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalvány tekintetében a 2012. január 1. és szeptember 30. közötti időszakban a magánszemélyt megillető juttatás adókötelezettségére a 2012. szeptember 30- án hatályos szabályokat kell alkalmazni. A január 1. és szeptember 30. között átadott utalványok adózásával kapcsolatban NAV állásfoglalást kérünk.
 
Fenti szöveg kikerült a törvény végleges szövegezéséből. Az Erzsébet utalványról másik bejegyzésben található infó!
 
Napi arányosítás
 
Bár szolgáltatásunk jelenleg is biztosítja a naptári napokkal arányos nyilatkoztatás, elszámolás lehetőségét, a törvénymódosítás alapján nem feltétlenül lesz szükségszerű ezt minden esetben így kezelni. Továbbra is megmaradhatnak a teljes havi elszámolások, és nem kell tört havi juttatást biztosítani a dolgozónak. Az viszont egyre fontosabb lesz, hogy a munkáltató lehetőleg kerülje a juttatások előrehozott átadását, tehát mikor az időarányos kereténél magasabb értékű juttatást kap a munkavállaló (ilyen lehet például az előrehozott SZÉP kártya feltöltés).
Ilyen előrehozott átadások esetén, ha a munkaviszony megszűnik, a napokkal arányosított 500 000 Ft keret túllépése miatt a munkáltatót plusz adófizetési kötelezettség terheli.
Természetesen fontos, hogy a munkaviszony elszámolásakor lássuk, hogy a munkavállaló nem lépte túl az időarányos keretét, ezért feltétlenül szükséges, hogy az alkalmazott adminisztráció képes legyen a napi arányosítást kezelni.
 

Forrás:
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://cafeteria-ujdonsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr813403659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.11.22. 19:51:58

Ha valaki érti ezt, segítsen, mert én nem.
Például ez:
munkahelyi meleg étkezési támogatás (max. 12 500 Ft)
És ez:
Étkezési Támogatás - Vendéglátóhelyi étkezés, beleértve akár a munkahelyi étkeztetést is - SZÉP kártyán: 150 000 Ft / év
ugyanaz? Vagy ez két külön dolog?
És a szabadidős szolgáltatás mit takar? Vidámpark meg nagycirkusz, vagy értelmes dologra is költhető, mondjuk sportszer (pl kerékpár) vásárlására?

BWayne 2011.11.23. 07:01:04

Szia!

A munkahelyi belső étkezés támogatása és a SZÉP kártyára töltött meleg étkezési támogatás két külön dolog, a felhasználása is elkülönül(részben).

A munkahelyi meleg étkezésre a munkáltató, vagy üzembentartó bocsát ki utalványt - akár elektronikusan is - amit a munkavállaló kizárólag a munkahlyi étkeztetésben vehet igénybe.

Ezzel párhuzamosan igényelhet a SZÉP kártyán további havi 12500 Ft értékű meleg étkezési támogatást, amit külső vendéglátó helyeken használhat fel, vagy ha a beváltása a munkahelyi étkezdében biztosított akkor ott is.

Tehát párhuzamosan két meleg étkezési támogatás fut, 12500 - 12500 Ft/hó értékben, a felhasználási lehetőségeik eltérőek.

Mellettük létezik majd az Erzsébet utalvány hideg/meleg felhasználási lehetősége 5000 Ft/hó értékben, ami viszont a belső meleg étkezéssel megegyező hónapban nem vehető igénybe!Tehát egy hónapon belül vagy hideg, vagy belső meleg támogatást lehet kérni.

Szabadidős szolgáltatás: Nincs konkrét válasz a kérdésre még. A tervek szerint az Egészségpénztár által nyújtott szolgáltatások köre szűkülni fog, ebből kerülnek át elemek a SZÉP kártya szabadidős zsebére. Én feltételezem, hogy a sport bérlet, sport szolgáltatás igénybevétele ilyen lesz, de elképzelhető, hogy a korábbi "kultúra" utalvány felhasználási lehetőségeiből is kerülnek bele elemek. Sajnos pontosat nem tudunk jelenleg mondani.

Köszönöm a kérdésedet, ha van amiben tudok segíteni, akkor írj!

2011.11.23. 07:26:48

@BWayne: Köszönöm a választ, így világosabb.
süti beállítások módosítása